Hvad er en tandprotese, og hvornår er det en god løsning?

Når vores tænder nedbrydes, enten på grund af alvorlige tandlidelser, traumer eller alderdom, kan det være en overvældende oplevelse. Pludselig sættes vores evner til at tygge mad, smile og tale klart på prøve, og det kan være både fysisk og psykisk belastende. En tandprotese er en pålidelig og effektiv løsning til at genoprette tændernes funktionalitet og æstetik og give dig glæden over dine tænder tilbage.

I artiklen her guider Tandklinikken Thorsø dig i, hvad en tandprotese er, dens fordele og hvem, der kan have gavn af den. Vi kommer ind på prisen på en tandprotese, og hvad der adskiller den fra en tandkrone.

Hvad er en tandprotese?


En tandprotese er en kunstig erstatning af en manglende eller ødelagt tand. Dens form og farve ligner den forrige tand i en sådan grad, at det er svært at se forskel. Protesen findes i forskellige udgaver og er ofte lavet af akryl – en slags hård plastik der let kan formes. Den kan støttes af en metalramme for stabilitet og holdbarhed, hvis det er nødvendigt. Som regel er protesen udtagelig og skal rengøres, men den kan også sættes fast med tryklåse.

Helprotese: Hvis alle tænderne i munden erstattes af en protese, kaldes det en helprotese.

Delprotese: Delprotesen erstatter en eller flere tænder med en protese. 

Forskellen på en tandprotese og tandkrone er, at en tandprotese fungerer som en erstatning for manglende tænder, mens en tandkrone dækker og genopbygger en beskadiget tand permanent. Proteser er oftest udtagelige, hvor kroner er fastgjort til den eksisterende, beskadigede tand eller implantat. De adskiller sig i formål, anvendelse og fastgørelsesmetode.

 

Hvem kan med fordel få en tandprotese?


Tandproteser er velegnede til personer, der har mistet tænder på grund af for eksempel tandkødssygdomme, kroniske sygdomme eller medicinsk behandling. Personer med medfødte misdannelser i tænderne kan også have gavn af tandproteser for en bedre mundfunktion.

Fordelene ved tandproteser inkluderer først og fremmest forbedret tyggeevne, så du bedre kan spise varieret og næringsrig kost. Ved at støtte de eventuelt tilbageværende tænder og tandkød, bidrager de til at bevare dit ansigts struktur. Derudover kan tandproteser forbedre taleevnen og øge din selvtillid ved at give et smukt smil.

 

Hvad koster en tandprotese?


Prisen på en tandprotese varierer afhængig af dens type, materiale, antallet af tænder, der skal erstattes, og om det drejer sig om en udtagelig eller fastgjort protese.

Hos Tandklinikken Thorsø tilbyder vi mange fleksible, specialfremstillede udgaver af tandproteser, så du får den, der passer præcist til dig. Den nøjagtige pris kan først anslås efter en konsultation. Vi tilbyder dog altid et uforpligtende prisoverslag først, så du trygt kan tage stilling til, hvad der er den rette løsning for dig. Vi samarbejder med Sygeforsikring Danmark, der giver tilskud på op til 50% af egenbetaling i forhold til tandproteser.

Hvad enten du ønsker at få en enkelt tand erstattet eller alle tænderne i munden, kan vi hjælpe dig med at finde den rette løsning, og vi hjælper patienter med behov for tandprotese fra både Hammel, Hadsten, Hinnerup, Bjerringbro, Silkeborg og de omkringliggende byer.

 

FAQ 


Hvad er forskellen mellem en tandprotese og en tandkrone?
En tandprotese fungerer som erstatning for manglende tænder, enten aftageligt eller fastgjort, mens en tandkrone dækker og genopbygger en beskadiget tand permanent. Proteser kan være helproteser eller delproteser og fastgjort med eller uden bøjler, mens kroner er fastgjort til den eksisterende tand eller et implantat.


Hvad koster en tandprotese?
Prisen på en tandprotese varierer afhængigt af dens type, materiale, antallet af tænder, der skal erstattes, og om det drejer sig om en udtagelig eller fastgjort protese. Hos Tandklinikken Thorsø tilbyder vi skræddersyet rådgivning og prisoverslag under en konsultation.


Hvem kan med fordel få en tandprotese?
Tandproteser er velegnede til personer, der har mistet tænder på grund af for eksempel tandkødssygdomme, kroniske sygdomme eller medicinsk behandling. Fordelene ved tandproteser inkluderer forbedret tyggeevne, bevarelse af ansigtsstrukturen og forbedret taleevne samt øget selvtillid ved et smukt smil.

0
Feed

Skriv en kommentar