Plastfyldninger vs. sølvfyldninger: Forstå, hvorfor vi oftest bruger plast

Hvis du har huller i tænderne, er det vigtigt, at du får dem behandlet, og den mest almindelige behandling er en fyldning. Tidligere var sølvfyldninger førstevalget – i dag er det oftere plast. Læs med og bliv klogere på forskellen.

Når et hul i tanden behandles med en fyldning, undgår du, at skaden bliver værre og i stedet kræver rodbehandling eller en krone. Moderne fyldningsmaterialer som plast giver både styrke og et naturligt udseende, hvilket gør dem til det foretrukne valg hos de fleste tandklinikker i dag – modsat tidligere, hvor man ofte lavede sølvfyldninger.

I denne artikel dykker vi ned i, hvordan fyldninger fungerer, de forskellige materialer der bruges og fordelene ved plastfyldninger.

 

 

Hvad er en fyldning?

En fyldning erstatter det af tanden, der er forsvundet, når der er et hul. Når bakterier får lov til at blive på tænderne, omdanner de sukker til syre, hvilket ætser tændernes emalje. Det fører til huller i tænderne – også kaldet karies.

Hvis hullerne ikke fyldes med andet materiale, bliver de ved med at vokse og skade tanden yderligere. Bliver hullet meget dybt, kan det ende med at tanden skal rodbehandles, og derfor er det vigtigt, at karies behandles så hurtigt som muligt. Det bedste du kan gøre, er naturligvis at forebygge karies i første omgang. Det kan du gøre ved at opretholde en god mundhygiejne – børst regelmæssigt tænder og brug eventuelt tandtråd.

 

 

Valg af fyldningsmateriale: bly, sølvamalgam og plast

I gamle dage brugte man bly til at fylde huller i tænderne, hvilket er oprindelsen af betegnelsen plomber for tandfyldninger – den latinske betegnelse for bly er nemlig plumbum. Bly blev senere erstattet af sølvamalgam, da det både er meget stærkt og nemt at arbejde med. I nyere tid er brugen af sølvamalgam af forskellige årsager blevet meget mindre hyppigt – blandt andet på grund af miljø- og sundhedsmæssige hensyn, da sølvamalgam indeholder kviksølv.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen indskrænket brugen af sølvfyldninger til særlige tilfælde, eksempelvis til særligt store huller i kindtænder, eller til fyldninger der er meget svære at tørlægge. Det har desuden vist sig, at sølvfyldninger er sensitive over for varme og kulde, og derfor med tiden udvider sig. Det kan medføre, at tanden i sidste ende kan knække, hvis den ikke kan holde til trykket. Sølvfyldninger limes heller ikke direkte til tanden, hvilket vil sige at de ikke er med til at styrke tanden.

 

 

 

Derfor er det i dag meget almindeligt at bruge plast til fyldninger. Hos Tandklinikken Thorsø laver vi kun plastfyldninger, da det moderne plastmateriale er stærkt og kosmetisk pænere. 

 

 

Hvad er fordelene ved en plastfyldning?

Plast imiterer det naturlige tandvæv og er et meget stærkt materiale til fyldninger. En plastfyldning limes direkte til tanden og er derfor med til at styrke den resterende tand, hvilket er en af de største fordele ved plastfyldninger. En plastfyldning kan laves, så den er næsten usynlig og ligner din almindelige tand – det vil sige, at man næsten ikke kan se, at du har haft huller i tænderne. Derfor kan plast også bruges til at lave fyldninger i fortænder og i andre mere synlige områder. Det er en væsentlig forskel fra sølvfyldninger.

Hvis du får lavet en plastfyldning, så er selve processen også mere skånsom, end hvis du skulle have en sølvfyldning. Det kræver mindre boring og slibning for at få plasten til at fæstne, og meget lidt sundt tandvæv fjernes. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du har fået huller i tænderne og skal have en fyldning? Kom forbi os hos Tandklinikken Thorsø, så ser vi på det.

 

 

FAQ

Hvad er fordelene ved plastfyldninger?

Plastfyldninger er stærke og kan laves sådan, at de ligner din naturlige tand. Derudover styrker de resten af tanden.

 

Hvornår har man brug for en fyldning?

Fyldninger bruges blandt andet, hvis du har huller i tænderne og til reparation af revner i tænder.

 


Kan man stadig få sølvfyldninger?

I særlige tilfælde er det stadig tilladt at bruge sølvamalgam til at lave fyldninger, men langt de fleste gange vil man i dag bruge plast.

0
Feed

Skriv en kommentar