Tandkrone: Forebyg dyre skader på tænderne

Når en tand er svag enten fordi den er skadet, knækket eller har en stor fyldning, kan det være nødvendigt med en tandkrone. Den kan fremstilles i porcelæn, metalkeramik eller guld, som placeres på toppen af tanden eller ovenpå et implantat for at genopbygge tanden. Behandlingen er ofte en billigere løsning som anbefales før tanden knækker, da opbygning eller reparation af en knækket tand kan blive dyr. 

Læs her mere om, hvad en tandkrone er, samt de mange fordele ved at få lavet en tandkrone forebyggende.

 

 

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en kunstig erstatning for den synlige del af en tand, der dækker og beskytter den. Den lille hætte kan være lavet af forskellige materialer som porcelæn, metal, guld eller en kombination. Ofte anbefaler tandlæger en krone til at genoprette tandens form, funktion og udseende efter for eksempel en stor tandfyldning, rodbehandling eller skade. Hvis tanden er rodbehandlet eller er blevet fjernet, indsættes en stifttand eller et implantat med en krone ovenpå.

Behandlingen foregår ved, at vi først tager røntgenbilleder for at danne os et overblik over dine gummer og tænder. Herefter sliber vi den naturlige tand og skaber ud fra et aftryk en krone, som enten dækker hele tanden (en fuldkrone) eller dele af tanden (indlæg eller onlay). Når tandkronen er klar og tilpasset, fastmonteres den med et cementmateriale.

En tandkrone holder i gennemsnit i op til 15 år, men hos nogle skal den udskiftes før. Du kan selv forlænge kronens levetid med god mundhygiejne (børst tænder og brug tandtråd) samt ved at gå til regelmæssigt tandeftersyn for at få tjekket kronens tilstand og få renset tænderne professionelt hos tandlægen.

 

 

Gør det ondt at få lavet en krone?

Nej, hvis tanden allerede er rodbehandlet, kan du ikke mærke noget. Hvis den ikke er rodbehandlet, anvender vi lokalbedøvelse, da slibning af tænderne ellers vil være smertefuldt.

 

 

Fordele ved at få lavet tandkronen forebyggende

Mange mennesker får først krone på tanden, når den er knækket eller ligefrem fjernet, men der kan være mange fordele ved få den lavet forebyggende.

Beskyttelse og styrkelse: Ved at få kronen i god tid beskytter og styrker du den svækkede tand og bevarer den naturlige tandstruktur. På den måde opretholder du mundens sundhed og genopretter tandens optimale tyggefunktion.

Æstetiske årsager: Kronen er designet til at matche farven og formen på dine egne tænder, så den skadede, misfarvede eller ødelagte tand ikke fremstår så tydelig længere.

Undgå dyrere og mere invasive behandlinger: En proaktiv tilgang beskytter ikke kun mundens sundhed, men minimerer også risikoen for mere omfattende og omkostningsfulde behandlinger, som hvis du for eksempel skal have implantat under kronen. På længere sigt kan du altså spare mange penge ved at få kronen i god tid.

 

 

Overslag inden behandling

Hos Tandklinikken Thorsø har vi altid stort fokus på forebyggende pleje. Vi vil hellere hjælpe dig og dine tænder, inden skaderne bliver for store, og du skal betale mange penge for omfattende behandlinger. Hvis vi vurderer, at du oprigtigt kan have gavn af at få lavet en krone, taler vi åbent om de forskellige behandlingsmuligheder og giver vi dig et detaljeret overslag før behandlingens start. Det understreger vores forpligtelse til gennemsigtighed og tillid.

Prismæssigt koster en krone hos os som regel mellem 6.000-7.500 kr. afhængig af sværhedsgraden af behandlingen. Husk, at du kan få markant tilskud, hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark.

At få en tandkrone forebyggende er med til at styrke tænderne, bevare deres naturlige struktur og æstetik samt forhindre fremtidige tandproblemer og potentielt dyre og mere omfattende behandlinger. Hvis du er interesseret i et prisoverslag, kan du kontakte os og høre mere. Vi behandler både patienter fra Hammel, Hadsten, Hinnerup, Bjerringbro, Silkeborg og omkringliggende områder.

 

 

FAQ

Gør det ondt at få lavet en tandkrone?

Normalt udføres tandkroner under lokalbedøvelse for at minimere smerte og ubehag, men hvis tanden i forvejen er rodbehandlet, gør det ikke ondt.


Hvad er fordelene ved at få en tandkrone forebyggende?

At få tandkronen forebyggende styrker tanden og bevarer dens naturlige struktur og æstetik. Samtidig forhindrer den en potentielt langt dyrere og mere omfattende behandling, som er nødvendig, når tanden er knækket eller fjernet.


Hvordan matcher tandkronen det naturlige tandudseende?

Tandkroner er designet til at matche farven og formen på naturlige tænder. Det gør det muligt for tandlægen at genoprette både funktionalitet og udseende efter for eksempel rodbehandling, misfarvning eller større tandfyldninger, og samtidig skaber det et naturligt smil.

0
Feed

Skriv en kommentar